Jak przyrządzić i ile gotować gołąbki ?

W kuchni polskiej króluje kapusta i potrawy przygotowane z udziałem tego bardzo zdrowego warzywa. Do jednych z takich potraw, w których kapusta znalazła zastosowanie należą gołąbki. Jest to niesamowicie pyszne i zdrowe danie, gdyż w swoim składzie posiada kilka odżywczych produktów. Takim zdrowym produktem jest ryż, mięso i kapusta. Bo gołąbki są potrawą półmięsną. Składają się z farszu zwiniętego w liście białej lub kwaszonej z kapusty. Składnikiem farszu jest gotowany ryż i surowe mielone mięso. Zamiast ryżu może być też kasza gryczana, lecz na ogół bywa to ryż. Dodatek może stanowić cebula lub grzyby, oraz przyprawy. Po wykonaniu gołąbki są gotowane w wodzie z przyprawami, duszone w sosie pomidorowym lub smażone na tłuszczu. Ile gotować gołąbki ? Należy pamiętać, że gołąbki owinięte są w surowe lub lekko podgotowane liście kapusty. A te, aby były gotowe do zjedzenia muszą być miękkie. Poza tym farsz do gołąbków składa się z surowego mięsa, a więc również wymaga dłuższej obróbki cieplnej. Wobec czego nie wolno ich tylko rozparzyć, czyli gotować krótko. Należy je pogotować lub podusić przynajmniej około pół godziny od chwili zagotowania, a nawet dłużej. Aby się ugotowały, były zdrowe i smaczne. Nie trzeba jednak dopuścić do rozgotowania, w wyniku czego powstanie jednolita masa przypominająca zupę pomidorową z mięsem. We wszystkim potrzebny jest umiar. W kuchni również. Gołąbki, to nie tylko polska potrawa. Jada się je nie tylko w naszym kraju. Lecz także w wielu innych krajach na świecie, choć posiadają one tam inną nazwę. Jada się je na przykład w USA, Niemczech, Rosji, Ukrainie, Białorusi, Litwie, Rumunii, Czechach, Słowacji, Turcji, Grecji, Italii, Szwecji, a nawet w Egipcie. Gołąbki znane są też od wieków w kuchni żydowskiej, gdzie przygotowuje się je na święta religijne. W Polsce potrawa ta jest bardzo popularna, lecz nie ma długiej historii. Gdyż znana jest dopiero od dziewiętnastego wieku. Gołąbki nie są kaloryczne w porównaniu z innymi daniami. Gdyż wartość kaloryczna gołąbka wynosi około 110 kalorii. Jest w nim sporo białka i tłuszczu. Trochę węglowodanów i błonnika. Dużo minerałów i witamin: A, C, E, D, B1, B2, B6, B12.

http://www.ostw.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDylematy młodej mamy
Następny artykułZarobki sportowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here