Zlewozmywak znacząco różni się od umywalki. Jest wykorzystywany do innych czynności, ma zazwyczaj większy rozmiar oraz wymaga innego typu baterii, która będzie go obsługiwać. Odmiennie niż w przypadku umywalek, bateria kuchenna powinna odznaczać się budową umożliwiającą wymycie znajdujących się w zlewie naczyń, a nie tylko dłoni. Poniżej przyglądamy się temu tematowi dokładniej – podpowiadamy: jak wybrać baterię kuchenną, jeśli zależy ci na urządzeniu maksymalnie sprawnym i użytecznym.
Bateria wytrzymała – jak ją znaleźć?
Bateria stosowana w kuchni powinna być wyjątkowo wytrzymała. Dlatego wybierając baterię, zacznij od sprawdzenia materiałów, z których ją wykonano. Najbardziej wytrzymałe to mosiądz oraz stal nierdzewna. Powierzchnia baterii może być natomiast chromowana, niklowana lub pokryta innymi, wspomagającymi jej wytrzymałość i estetykę materiałami. Warto podkreślić, że na materiałach nie należy oszczędzać. Tanie baterie szybko zaczną się odkształcać lub rdzewieć, co z kolei zmusi cię do zakupu nowej.
Warto też zwrócić uwagę na urządzenia i elementy komplementarne wykorzystywane w montażu baterii. Mowa przede wszystkim o wężykach przyłączeniowych, a także perlatorze, aeratorze i innych. Ponieważ z baterii kuchennej korzysta się na co dzień, ważne jest, by również jej części były wykonane z materiałów wytrzymałych, przeciwdziałających szkodliwemu wpływowi wilgoci.
Sprawy praktyczne – montaż, rozmiar, wylewka
Wybierając baterie kuchenne, upewnij się, czy interesujący cię model pasuje do typu instalacji doprowadzającej wodę w twojej kuchni. Najczęściej wybierane są modele nablatowe lub naścienne – które montuje się (w zależności od ulokowania ujścia) na powierzchni zlewu lub na ścianie. Baterie te różnią się konstrukcją i sposobem działania, niemniej – obie grupy urządzeń potrafią być w równym stopniu estetyczne i praktyczne.
Rozmiar baterii jest związany z ilością wolnej przestrzeni, którą dysponujesz, a także samym rozmiarem zlewozmywaka. Do chętnie wybieranych należą obecne w ofercie https://elazienki.pl/k/baterie/ baterie o wysokich korpusach, niezwykle pomocne w czasie zmywania dużej liczby naczyń lub wykonywania innych prac kuchennych. Baterie takie są łatwe w codziennym użyciu, wytrzymałe oraz pozwalają dość swobodnie manipulować strumieniem wody.
Warto także wybierać baterie wyposażone z długą wylewką, jednak wpasowaną w rozmiar komory zlewowej. Wylewka może być lekko wygięta, ukośna lub w inny sposób wyprofilowana. Ważne jednak, by wydostającym się z niej strumieniem można było łatwo manipulować, nakierowując w dowolne miejsce komory.
Osoby, którym zależy na precyzyjnej pracy baterii, polecamy również zwrócić uwagę na uchwyty zastosowane w danej baterii. Znajdziesz przede wszystkim urządzenia jedno- i dwuuchwytowe, które różnią się obsługą i sposobem działania. Te ostatnie to baterie wysoce estetyczne, wzorowane na klasycznych modelach, o smukłych, delikatnie wyprofilowanych kształtach. Biorąc pod uwagę kryteria praktyczne, lepiej wypadają jednak baterie jednouchwytowe. Za ich pomocą, możesz bardzo precyzyjnie manipulować natężeniem strumienia oraz regulować temperaturę wody.