owsianka

Owsianka to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. Podpowiadamy, jak przyrządzić szybki, smaczny i pełnowartościowy posiłek, który zapewni Ci energię na wiele godzin. W tym poradniku znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów.

Owsianka z nutą kakao

Do miski wsyp 50 g płatków owsianych, garść nasion chia i łyżeczkę kakao. Następnie dodaj 200 ml mleka z odrobiną syropu klonowego i dokładnie wymieszaj. Najlepiej przygotować danie jeszcze wieczorem i wstawić na noc do lodówki. O poranku wystarczy dodać orzechy i ulubione owoce. Ta kompozycja na pewno uraczy Cię doskonałym smakiem i pozwoli z uśmiechem na twarzy rozpocząć dzień.

Tak przygotowana owsianka https://mojemusli.pl/blog/pozywna-owsianka-do-pracy-w-kilka-minut-sprawdz-jak-ja-przygotowac/ pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Ponadto regularne spożywanie wysokiej jakości płatków wspomaga leczenie wielu chorób i opóźnia procesy związane ze starzeniem się organizmu. Jednocześnie ma działanie prewencyjne przy chorobach dietozależnych. Wpływa również na poprawę stanu psychicznego i fizycznego.

Wystarczy wzbogacić owsiankę innymi korzystnymi dla zdrowia składnikami, aby móc przyrządzić pełnowartościowy posiłek w kilka chwil. Jeżeli jednak jesteś na diecie redukcyjnej, warto liczyć kalorie i ograniczyć ilość słodkich dodatków. W razie potrzeby warto skonsultować się ze specjalistą, który udzieli Ci cennych wskazówek.

Owsianka z tahihi

Do garnka wlej szklankę mleka, łyżeczkę syropu klonowego i wsyp 50 g płatków owsianych. Następnie gotuj przez 5 minut. Teraz wsyp 2 łyżeczki tahihi i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Później odstaw na kilka minut pod przykryciem. Wówczas płatki napęcznieją. Na końcu wystarczy wzbogacić śniadanie owocami. Doskonale sprawdzą się maliny, truskawki czy borówki.

Chociaż znasz już zalety płatków owsianych, nazwa tahihi może brzmieć nieco egzotycznie. Otóż jest to pasta przygotowywana z prażonych lub niełuskanych nasion sezamu. Wyróżnia się nie tylko znakomitym smakiem, ale również prozdrowotnymi właściwościami. To bogactwo żelaza, magnezu, sodu, potasu, a także witaminy A, B6, B12 oraz D. Nie brakuje w niej również białka, błonnika czy fitosteroli. Ponadto bardzo ważnym składnikiem jest olej sezamowy, który zawiera tłuszcze omega-6 oraz przeciwutleniacze.

Tak przygotowana owsianka obniży poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpłynie na pracę kości. Ponadto przygotujesz ją w kilka chwil.

Owsianka z gorzką czekoladą i śliwkami

Ugotuj 50 g płatków owsianych na mleku (200 ml). Następnie dodaj szczyptę soli, odrobinę syropu klonowego i 4 kostki gorzkiej czekolady. Pokrój śliwki w kostkę i duś je na patelni z odrobiną cynamonu, aż staną się miękkie. Teraz wystarczy połączyć składniki i wreszcie owsianka może trafić na miskę. Możesz również dodać kilka pokruszonych migdałów.

Spożywanie niewielkiej ilości gorzkiej czekolady nie jest szkodliwe. Wręcz przeciwnie, gdyż obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych, a także redykuje ryzyko wystąpienia udaru oraz cukrzycy typu drugiego. To oczywiście tylko niektóre jej atuty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here