Zioła od zawsze towarzyszyły ludziom. Zanim odkryto związki lecznice, stosowano je do leczenia różnych chorób. Co ciekawe, nieraz były efektywniejsze niż współczesne leki. Liście szałwii lekarskiej mają działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, , przeciwskurczowe, przeciwpotne i ściągające. Stosuje się ją również podczas zatruć, biegunki i wzdęć. Ma też działanie uspokajające, gdyż świetnie radzi sobie przy nadmiernej pobudliwości nerwowej. Co więcej, zioła takie jak szałwia, są dobre w przypadku chorób jamy ustnej np. zapalenie gardła, dziąseł, a także chorobach skóry. Dodatkowo świetnie pielęgnuje włosy sprawiając, iż stają się zdrowsze i bardziej puszyste. Oprócz lecznictwa zioła można stosować jako przyprawy, i tak dowiadujemy się, iż szałwia jest wręcz idealnym dodatkiem do mięs tłustych np. baraniny czy karczku, ryb, omletów, past serowych. Dobrze komponuje się również z fasolą, pomidorami i grochem. Jak więc widać, szałwia ma mnóstwo zastosowań, a i ja sama nieraz gardło wyleczyłam tylko płucząc jej wywarem.