Patelnie

Patelnia to narzędzie, które znajduje się w każdej kuchni na świecie. Służą do smażenia potraw takich ryby, mięsa, warzywa czy naleśniki. Mogą być wykonane z różnych materiałów i pokryte powłokami o różnych właściwościach. Materiał, z którego wykonana jest patelnia, ma bezpośredni wpływ na przygotowywane za ich pomocą posiłki. Mało kto by się spodziewał, że ich przekrój jest aż tak szeroki.

Materiały, z których wykonane są patelnie

Materiał wykonania to stop metalu, najczęściej jest to stal, aluminium lub żeliwo. Każdy z tych materiałów ma inne właściwości i wymaga innej pielęgnacji.

Patelnie stalowe

Są solidne, odporne na zarysowania i korozję, ale nagrzewają się zdecydowanie wolniej od patelni aluminiowych. Niekoniecznie jest to wadą, gdyż potrawa pozostawiona na takiej patelni zachowuje ciepło przez drugi okres, nawet po wyłączeniu palnika. Przed pierwszym użyciem patelni stalowej warto zadbać o zahartowanie materiału, aby potrawy nie przylegały do jej dna. Większość z nich można bez problemu wstawić do zmywarki, jednak dla pewności warto zerknąć na zalecenia producenta.

Patelnie aluminiowe

Potrafią nagrzać się w błyskawicznym tempie, dlatego świetnie sprawdzą się wtedy, gdy zajdzie potrzeba podgrzania czegoś na szybko. Są lekkie i bardzo łatwo je utrzymać w czystości.

Patelnie żeliwne

Są to jedne z najcięższych patelni dostępnych na rynku. Nagrzewają się powoli i bardzo długo trzymają ciepło. Rozprowadzają je równomiernie, dzięki czemu nie przypalają przygotowywanego dania. Bez problemu radzą sobie z potrawami, które wymagają podgrzania do wysokich temperatur. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie stosować na nich cytryny, octu lub innych kwaśnych rzeczy. Grozi to przebarwieniami na wewnętrznej części naczynia i może spowodować metaliczny posmak potrawy. Przed pierwszym użyciem trzeba zaimpregnować patelnie zgodnie z zaleceniami producenta.

Powłoki stosowane na patelniach

Spora część patelni jest przyodziana w powłokę. Powłoki mogą być ceramiczne (również nazywane kamiennymi), teflonowe lub tytanowe. Mają one bezpośredni wpływ na przepływ ciepła i odporność mechaniczną naczynia. Dodatkowo zapobiegają przyleganiu potraw do dna patelni. Każda z wymienionych powłok wymaga należytej uwagi, aby zachowała swoje właściwości. Sposób użytkowania warto wzbogacić o zalecenia producenta.

Patelnie są niezbędnym narzędziem w każdym domu. Pomagają stworzyć posiłki, które są przyjemne dla podniebienia, a smażenie to jeden z najczęściej stosowanych sposobów obróbki termicznej. Dobrej jakości markowe patelnie kupisz w sklepie Indelo – https://www.indelo.pl/patelnie-cat-345

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here