Placki z selera – składniki
- płatki górskie owsiane – 4 łyżki
- woda – 125 ml
- korzeń selera – 100 g
- jajko – 1 szt.
- olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1 łyżka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki, posiekana – 2 łyżki
- szczypiorek, posiekany – 2 łyżki
Placki z selera – przygotowanie
Krok 1 – ścieramy korzeń selera na tarce
Płatki górskie wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut. Seler obieramy, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2 – mieszamy składniki placuszków
Do selera dodajemy jajko, łyżkę oleju, namoczone płatki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Całość mieszamy.
Krok 3 -smażymy placuszki
Rozgrzewamy patelnię. Wykładamy ją papierem do pieczenia, kładziemy placuszek i smażymy. Placki z selera smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Zanim odwrócimy placki na drugą stronę, przykładamy kawałek papieru do pieczenia i za pomocą szpatułki obracamy.
Seler – substancje odżywcze
Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Nasiona selera posiadają ciepły, ostry smak. Są używane jako przyprawa w produktach spożywczych. Od dawna seler jest uprawiany w klimacie umiarkowanym. Nasiona selera posiadają właściwości lecznicze i zawierają wiele składników odżywczych. Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie ma aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W ciemnozielonej łodydze naciowej zawarte są:
- beta-karoten, witamina E – zwana witaminą miłości. Seler posiada również: fosfor, wapń,
- potas, cynk, magnez, żelazo.
W selerze znajdują się flawonoidy. Są to związki roślinne, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające.
Seler – właściwości lecznicze
Już w czasach starożytnych, za czasów Hipokratesa, seler był uważany za znakomity środek uspokajający. Polecano go również jako naturalny afrodyzjak.
Obecnie wiemy, że seler właściwości posiada wiele:
- oczyszcza organizm z toksyn,
- pobudza przemianę materii,
- usuwa uboczne efekty przemiany materii,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- koi system nerwowy,
- działa kojąco na obolałe stawy,
- ułatwia trawienie,
- likwiduje zaparcia,
- działa moczopędnie,
- polepsza pracę nerek,
- polepsza pracę serca,
- pomaga trawić tłuszcze.
Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek. Można zrobić z niego napój, który doskonale orzeźwia. Mówi się, że szklanka wypitego eliksiru – sok jabłkowy połączony z selerem – daje cudowne efekty:
- oczyszcza organizm,
- likwiduje obrzęki,
- nawilża skórę,
- wzmacnia włosy,
- nadaje aksamitną gładkość cerze,
- chroni skórę przed nowotworami.