Jak zapewnić posiłkom odpowiednią temperaturę – praktyczne porady

W lokalach gastronomicznych bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłków. Warto wyposażyć kuchnię w bemary, a także pojemniki termoizolacyjne doskonałe do transportu żywności. W jakie urządzenia i akcesoria warto zainwestować?

Praktyczne podgrzewacze gastronomiczne

W małej i dużej gastronomii warto zaplanować różne urządzenia i akcesoria, które pomogą utrzymać odpowiednią temperaturę potrawy. Gama urządzeń podtrzymujących ciepło jest niezwykle szeroka – są to m.in. termosy gastronomiczne, bemary, opiekacze, perkolatory, a także witryny grzewcze i podgrzewacze (np. do frytek, płytowe, rolkowe), nowoczesne układy grzewcze, warniki do wody, profesjonalne kociołki do zup, lampy grzewcze, samowary, termosy gastronomiczne cateringowe i konferencyjne itd. Poniżej wybrane elementy wyposażenia, które powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym, gdyż ułatwią i usprawnią pracę zespołu kuchennego.

Pojemniki termoizolacyjne – idealne do transportu

Odpowiedni pojemnik termoizolacyjny powinien być solidny i lekki, aby jak najlepiej spełniał swoje zadanie i będzie idealny do pojemników GN. Dzięki szczelnej pokrywie z polipropylenu utrzyma odpowiednią temperaturę żywności, ale też zapewni potrawom bezpieczny transport. Warto wybrać model z ergonomicznymi uchwytami, co dodatkowo podniesie komfort i wygodę korzystania.

Pojemniki gastronomiczne GN

„GN”, czyli „Gastro Norm” określają standardowe rozmiary pojemników ze stali nierdzewnej stosowanych w lokalach gastronomicznych. Zazwyczaj informują one o rozmiarze naczynia, co znacznie ułatwia pracę restauracjom, barom, firmom logistycznym, dostawcom itd.

Do wyboru są pojemniki o różnej pojemności – właściwe do przechowywania dań i deserów albo samych produktów. Wyróżniają się wytrzymałą konstrukcją, są łatwe w utrzymaniu w czystości, mogą być stosowane w piecach konwekcyjnych, szafach chłodniczych, lodówkach itd.

Termosy gastronomiczne

Funkcje termosów gastronomicznych to przede wszystkim utrzymanie dań i napojów w odpowiedniej temperaturze. Najczęściej są one stosowane do produktów gorących, ale odpowiednie modele świetnie sprawdzą się też do np. zimnych napojów. Termosy są niezbędne podczas m.in. szkoleń, konferencji itd., ale też w cateringu, gdyż konkretne dania wymagają sprawnego transportu. Można wybrać model bez kranika albo z kranikiem – do napojów, zup i innych potraw płynnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here