Zdobienie ciast i deserów

Każda osoba, która zajmuje się przygotowywaniem ciast i innych deserów, wie jak ważny jest wygląd takiej potrawy. Deser z założenia powinien być ucztą dla podniebienia, ale także dla oczu. Nie od dziś wiadomo, że ludziom bardziej smakują posiłki, które są starannie podane niż te, które wyglądają nieestetycznie, jakby były zupełnie nieprzemyślane. Jeśli to samo danie, z takich samych składników zostaje podane ładnie oraz byle jak, z dużym prawdopodobieństwem wybierzemy to pierwsze, gdyż doznania wzrokowe lepiej pobudzą nasz apetyt. Oczywiście dotyczy to wszystkich dań, nie tylko tych słodkich, ale w przypadku deserów jest to szczególnie ważne, gdyż z założenia służą one przyjemności, a nie zaspokajaniu głodu.

Dziś nie tylko cukiernicy mają dostęp do produktów służących profesjonalnemu dekorowaniu ciast, a zwłaszcza tortów. Ale wcale nie trzeba udawać się do specjalnych hurtowni, aby wykonać piękny deser. W każdym markecie dostępne są wielokolorowe słodkie posypki o przeróżnych kształtach, które z pewnością przyciągną uwagę niejednej pociechy. Znaleźć tam można również ozdoby z czekolady w różnych kształtach, które wystarczy wyjąć z opakowania i położyć w wybranym miejscu, a już całość wygląda efektownie. Oczywiście są też gotowe sosy i polewy, pisaki z jadalną masą, barwniki spożywcze i wiele innych.

Aby pięknie ozdobić deser nie trzeba oczywiście kupować gotowych dodatków. Czasami wystarczy odrobina kreatywności. Bita śmietana (może być gotowa w sprayu, ale lepsza będzie klasyczna ubita przez nas samodzielnie) posypana startą czekoladą sama w sobie wygląda obłędnie i tak też smakuje. Masa kremowa wyciśnięta na tort przez specjalną szprycę pozwoli stworzyć niepowtarzalną dekorację w postaci szlaczków, kwiatów, a nawet napisów. Dobrym pomysłem jest także polanie ciasta płynną czekoladą. Jak rozpuścić czekoladę? – to proste. Można to zrobić na parze – połamać czekoladę na kawałki i włożyć do metalowego garnka lub miski postawionych na drugim garnku z gotującą wodą. Czekoladę należy co chwilę mieszać aż do rozpuszczenia uważając, by się nie poparzyć. Potem gorącą masą polać ciasto, można też posypać wiórkami kokosowymi, i gotowe.

http://www.prezentbox.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak coś ugotować
Następny artykułOperatorzy komórkowi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here