Omlet na słodko – zobacz nasz pyszny przepis!

Rozwiązaniem problemu z pomysłem na pyszne i słodkie śniadanie jest omlet na słodko. Jeden, uniwersalny przepis pozwoli na przygotowaniu posiłku w kilku odsłonach, które pozwolą zachować różnorodność smaków. Przepis i odpowiedni sposób przyrządzenia to możliwość uzyskania puszystego i smacznego omletu, który da uczucie sytości na długo.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty, dodawać żółtka cały czas ubijając. Przy pomocy drewnianej szpatułki dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Patelnię nagrzać, natłuścić powierzchnię masłem, a następnie wyłożyć masę. Omlet smażyć na jednej stronie przez maksymalnie 4 minuty, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 2 minuty. Idealny moment obrotu omleta zwiastuje ciche skwierczenie. Po przełożeniu na talerz można ozdobić ulubionymi dodatkami.

Do wyboru do koloru – czyli różne oblicza omletu

  1. Omlet z czekoladą prosto z patelni – przepis z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ to doskonały sposób na słodkie śniadanie. Pod koniec smażenia należy ułożyć kilka kostek ulubionej czekolady bezpośrednio na omlecie i przykryć patelnię.
  2. Omlet z owocami – niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu. Gotowy omlet przyozdobić ulubionymi owocami, polać sosem lub polewą czekoladową.
  3. Omlet czekoladowy – w trakcie przygotowywania ciasta należy dodać pół łyżki mniej mąki, a w to miejsce pół łyżki kakao więcej. Gotowy należy polać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.
  4. Omlet z musem truskawkowym – świeże truskawki należy umyć, osuszyć, obrać z szypułek. Rozdrobnić blenderem na tyle, by pozostawić cząstki owoców. Dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego.
  5. Omlet z jabłkami i cynamonem – na osobnej patelni uprużyć pokrojone w kostkę jabłka, dodać cukier i cynamon do smaku. By nadać nieco intensywności skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na usmażony omlet.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here