Magia grzybów

W okresie letnio – jesiennym korzystanie z dóbr jakie oferuje las pozwala nam na dodatkowy zarobek czy zrobienie zapasów na nadchodzącą zimę. Zbieranie jagód czy grzybów jest przyjemnym zajęciem, które pozwala spędzić czas na świeżym powietrzu. Zebrane przez nas owoce mogą trafić do odpowiedniego skupu lub do słoiczków, aby później móc cieszyć się ich smakiem. Jagodowy sok czy dżem spożywany zimą, spowoduje powrót wspomnieniami do ciepłych dni, które spędziliśmy w lesie, a jednocześnie stanie się przyjemnością dla naszego podniebienia. Coraz bardziej popularna staje się również sprzedaż wytworzonych przez nas soków czy dżemów. Ceny za takie naturalne domowe wyroby osiągają bardzo duże ceny wśród wielbicieli naturalnych i zdrowych smaków. Świeżo zebrane grzyby można wykorzystać do przygotowania pysznej zupy czy jako dodatek do smacznej jajecznicy. W książkach kucharskich można znaleźć również wiele innych przepisów, w których główną rolę odgrywają grzyby. Niekiedy potrzebne są do tego te, z którymi wróciliśmy prosto z lasu, a niekiedy takie, które przeszły proces suszenia. Te drugie wykorzystywane są głównie do przygotowywania potraw na wigilię i święta Bożego Narodzenia. Kapusta, krokiety czy barszcz z grzybami to potrawy, które każdego roku goszczą na wigilijnych polskich stołach. Jak suszyć grzyby, aby te po czasie nadawały się do konsumpcji czy sprzedaży? Na to pytanie odpowiem poniżej.
Nie ważne jaką metodą suszenia będziemy się posługiwać, grzyby w pierwszej kolejności muszą zostać pokrojone na cienkie paski i małe elementy. Jest to nieunikniona czynność, gdyż przyspieszy to cały proces, a jednocześnie unikniemy suszenia robaczywych sztuk, które nie nadają się do spożycia. Gdy już nasze grzyby są pokrojone i wyselekcjonowane, pora przejść do samego suszenia. Możemy tutaj skorzystać z promieni słonecznych, gdyż pozostawienie grzybów na blasze na słońcu pozwoli pomyślnie doprowadzić grzyby do oczekiwanego stanu. Osoby, mieszkające w blokach mogą zakupić specjalną suszarkę do grzybów i owoców. Nie jest to duży koszt i dzięki niej uzyskamy bardzo dobry efekt, a w naszym domu będzie unosił się przyjemny aromat suszonych grzybów.

http://smakowisko.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here