Frytownica gastronomiczna – jak wybrać?

0
56

Na rynku gastronomicznym dostępnych jest wiele modeli frytownic o różnych parametrach. Warto jednak wiedzieć, czym kierować się podczas wybierania konkretnego urządzenia. Ważne jest także, do czego ma ona służyć – do użytku codziennego w domu, barze czy restauracji.

Frytownice gastronomiczne i domowe

Dostępnych jest wiele modeli frytkownic – m.in. gastronomiczne, wykorzystywane głównie w barach szybkiej obsługi, restauracjach, stołówkach itd. Wyróżniają się krótkim czasem smażenia, szybkim nagrzewaniem oleju i dużą mocą. Ważna jest też pojemność kosza oraz misy.

Dobrej jakości frytkownica służy przede wszystkim do przyrządzania frytek, ale nie tylko. To wyjątkowo prosty i szybki sposób na przygotowanie popularnego dodatku do wielu dań. Wystarczy wlać olej do specjalnego pojemnika i wsypać frytki, a następnie wybrać optymalne parametry smażenia. Na rynku dostępnych jest jednak wiele modeli urządzeń – który warto wybrać?

Frytownice gastronomiczne – tradycyjne i beztłuszczowe

Liczne frytownice gastronomiczne to urządzenia wolnostojące lub płyta modułowa ze specjalną grzałką. Są też sprzęty AGD odpowiednie do domowego zastosowania. Tak szeroki wybór sprawia, że trudno zdecydować się na konkretny produkt.

Najpopularniejsze są frytownice gastronomiczne tradycyjne, czyli służące do przygotowywania frytek i innych dodatków czy potraw smażonych na głębokim oleju. Wlewa się go do misy i rozgrzewa do wysokiej temperatury. Frytownice elektryczne są najpopularniejsze, pozwalają też uzyskać wyjątkowy charakterystyczny smak.

Z kolei urządzenia beztłuszczowe odpowiadają na potrzeby osób, które rezygnują z dań smażonych. Dzięki nim można przyrządzić frytki przy minimalnym zużyciu tłuszczu, na tzw. łyżce oleju. Proces przyrządzania produktu jest jednak dłuższy niż metodą tradycyjną.

Najważniejsze parametry frytownicy do lokalu gastronomicznego

Wybierając urządzenie odpowiednie do baru czy restauracji, warto zwrócić uwagę na kilka parametrów – m.in. pojemność misy i kosza, moc, rodzaje filtrów i budowę. Im większa moc, tym szybciej frytownica elektryczna się nagrzeje i będzie pracować bez przerw na ostygnięcie. Standard to moc 1200 W, ale warto rozważyć mocniejsze urządzenie.

Pojemność misy oraz kosza zależy z kolei od przeznaczenia frytownicy. Im większa, tym więcej frytek można przygotować, ale olej szybciej rozgrzewa się w mniejszej. Dlatego też jej wielkość należy dopasować do wielkości lokalu i zapotrzebowania. Ważne są też filtry, gdyż to one neutralizują zapachy w kuchni lub nawet pomieszczeniu. Warto wybierać te dobrej jakości zapewniające wysoką skuteczność.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWygoda i styl na lato

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here